Bilişim Teknolojileri Alanı

27.11.2012 5060

 

Bilişim teknolojileri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun olarak örgün eğitim programı verilmektedir. Bu program içerisinde öğrencilere mesleki gelişim sağlayacak beceriler, algoritma ve programlama işlemleri, endüstri 4.0 teknolojileri, bilgisayar donanımı montaj ile yazılım kurulumları, teknik resim kurallarına uygun olarak 3 boyutlu modelleme ve baskı alma ile ilgili olarak ortak bilgi, beceri ve yetkinlikler yer alır. Alan içerisinde yer alan yazılım geliştirme dalında ortak bilgi ve becerilere ek olarak nesne tabanlı programlama, veri tabanı, robotik, mobil uygulamalar ile görüntü işleme ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikler yer alır. Ağ işletmenliği dalı içerisinde anahtar ve yönlendirici cihazların yapılandırılmaları ve ağ üzerinde anahtarlama ve yönlendirme işlemlerinin yapılması ile siber güvenlik uygulamalarına yönelik bilgi, beceri ve yetkinlikler yer alır. Her iki alanda da endüstri 4.0 uygulamaları kapsamında robotik uygulamalara yönelik bilgi, beceri ve yetkinlikler mevcuttur.

Alanın genel amacı; günlük hayatta ve iş dünyasının vazgeçilmez bir parçası olan bilgisayar alanında, yazılım ve donanım teknolojilerine hâkim; bilişim teknolojilerini mevcut ihtiyaçlar ve problemler karşısında çözüm odaklı ve etkin kullanabilen, bilişim etiğine sahip, sektörün ihtiyaçları ile bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Bilişim Teknolojileri Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda;

1. Yazılım Geliştirme

2. Ağ İşletmenliği 

 dalları bulunmaktadır.

 Yazılım Geliştirme Dalı

Yazılım geliştirme dalında nesne tabanlı programlama teknikleri ile proje geliştirme, veri tabanı yönetimi, web sitesi tasarımı ve yayınlama, dinamik programlama, mobil uygulama geliştirme, mikrodenetleyici kartlar ile işlevsel aygıt oluşturma, görüntü işleme ve efekt oluşturma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

 Ağ İşletmenliği

Ağ İşletmenliği Dalında, anahtar cihazının yapılandırılması ve anahtarlama işlemlerinin yapılması, mikrodenetleyici kartlar ile işlevsel aygıt oluşturma, yönlendirme cihazının yapılandırılması ve yönlendirme işlemlerinin yapılması, siber güvenlik uygulamaları, sunucu kurulumu ve yönetimi ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.